уторак, 10. мај 2011.

Скрапбукинг

А сада нешто о скрапбукингу... (материјал из Википедије - слободне енциклопедије, превод са руског). 
Скрапбукинг, скрепбукинг (енг. scrapbooking од енг. scrapbook: scrap - исјечак, book - књига, буквално "књига од исјечака") - всрта ручног рада који се састоји од прављења и декорисања породичних или личних фотоалбума.
Ова врста стваралаштва представља начин чувања личне и породичне историје у облику фотографија, новинских исјечака, цртежа, биљешки и других незаборавних ситница користећи за то веома оригиналан начин чувања и преношења појединих догађаја помоћу посебних визуелних и тактилних поступака умјесто обичног препричавања. Основна идеја скрапбукинга је да се за генерације које долазе што дуже сачувају фотографије и друге незаборавне ситнице везане за неке догађаје.

У рjечницима се обично може наћи мало шири превод термина скрапбук: албум у који је лијепе исјечци или албум за исјечке из штампе, за цртеже, фотографије, али обично се тај термин повезује са посебним начином декорисања фотоалбума који се састоје од посебних листова, гдје сваки од тих листова представља завршену мисао која је исказана фотоколажем. Такви албуми могу да обрађују најразличитије теме: свадбу, годишњицу, рођење дјетета, распуст на мору и тако даље.
Треба подвући да се скрапбукинг не ограничава прављењем класичних албума - у колекцијама скрап-мајстора се могу срести албуми-хармонике, албуми у облику кућуца, албуми у облику кутијица\корпица и лак разгледнице или честитке (такозвани кардмејкинг, енгл. cardmaking, буквално "израда разгледница"). Постоји и такозвани дигитални скрапбукинг који за израду и украшавање фотографија користи компјутерске прилоге (универзалне графичке редакторе или специјалну програмску подршку која је предвиђена за обраду фотографија и урамљивање истих у рамоверазличитих врста и облика као нпр. Scrapbooking MAX!, Wondershare Scrapbooking Studio, PhotoMix, ScrapbookFlair, ArcSoft Scrapbook Creator Memories Edition i "Мастер колажей"). 

(наставља се) 

Нема коментара:

Постави коментар